Серверна статистика за 2 хвилини або неколючий кактус: Cacti на Fedora

Щось останнім часом зачастили алярмові  ситуації. Та нічого — і не таке бачили.

Наразі мусимо терміново встановити систему моніторингу на віддалений сервер, щоби замовник бачив стан корча, на апгрейд якого не хоче тратити гроші. 🙂

Що ж — покажемо йому, що там на цьому сервері робиться…

Встановлюємо кактуса CACTI

yum install -y cacti

Налаштування CACTI

Виводимо кактус з усіх доменів (по замовчуванню) і переводимо його до конкретного домену. При потребі, звісно, яка може заключатися в певній мірі вимогами безпеки, або ж іншими.

Переводимо до потрібного домену (example.com, який я, наприклад, зберігаю в /etc/httpd/vhosts/example.com.conf).
cat /etc/httpd/conf.d/cacti.conf >> /etc/httpd/vhosts/example.com.conf

При потребі (а така напевно буде) правимо файл потрібного домену (example.com, зокрема, заносимо скопійований код між <VirtualHost> і</VirtualHost> ).

ПРАВИЛЬНО обнуляємо дефолтний конфіг CACTI
echo '#'> /etc/httpd/conf.d/cacti.conf

Не стирайте і не обнуляйте (на зразок echo ''> /etc/httpd/conf.d/cacti.conf) конфіг-файл, бо при оновленні цей файл буде знову заповнено дефолтними значеннями. При такому порядку, який вище описаний, конфіг-файл створиться як *.rpmnew .

Налаштування MySQL

Створюємо базу та користувача для CACTI в мускулі зручним для Вас способом. Я полюбляю phpMyAdmin, за допомогою якого робота з MySQL — то просто пісня.

Для phpMyAdmin (під привілейованим користувачем MySQL’я на зразок root): заходимо в “Привілеї” — “Створити нового користувача”, вносимо довільний логін, пароль, вибираємо у вузлі “Локальний”, нижче ставимо галочку “Створити базу даних з такою ж назвою і надати повні привілеї на неї”. Після натиснення “ОК” і переходу на нову сторінку, шукаємо поле “Привілеї, специфічні для бази даних”, в ньому є назва нашої бази даних, яка співпадає з логіном користувача, якого ми створили, справа в списку натискаємо “Редагування привілеїв” і знімаємо галочки з усіх полів, крім SELECT,INSERT,UPDATE,DELETE .

Налаштування CACTI

Забиваємо правильні налаштування в конфіг-файл CACTI
vi /etc/cacti/db.php

Заливаємо початкову базу даних в CACTI
В RPM версії відсутня (а може я просто погано шукав) початкова база даних для кактуса. Що ж — скачаємо її прямо з сервера розробників. Для моєї версії (0.8.7f) CACTI початкова БД знайшлася тут. Для інших версій неважко знайти аналоги. Копіюємо люб’язно наданий нам MySQL dump і перейшовши в phpMyAdmin’і в нашу базу, у віконечці SQL вставляємо дамп і натискаємо ОК.

Налаштування CRONd

Правимо конфіг-файл крона, який встановився з RPM
vi /etc/cron.d/cacti

Якщо Ви плануєте опитувати кінцеві пристрої з інтервалом 300 секунд == 5хв., то простозніміть коментарій # з початку цього файла. Якщо раз в хвилину, то замість */5 на початку файла впишіть просто * . Не забудьте згодом відповідним чином відкоригувати ці ж значення в налаштуваннях кактуса.

Після цього перезапускаємо http-сервер:
service httpd reload

Пробуємо заходити на посилання в нашому віртуалхості на зразок http://example.com/cacti/install/ , або інше, відподвідно до того, який віртуалхост та аліас ви вказали в конфігурації Apache. Первинний логін/пароль “admin”. Натискаємо “Next” i “Finish”. Після цього інсталяція примусить змінити Вас початковий пароль на інший. Міняємо і вуаля: маємо доступ як до консолі керування, так і до графіків. Що саме цікаве, поки ми там ковирялися з конфігами, добрий кактус встиг вже опитати локалхост і почав будувати деякі графіки (зокрема, завантаженості, кількість процесів, локальних користувачів он-лайн та ін.)

Опубліковано у Fedora, Linux, SOHO, Uncategorized, Для малого офісу, Мережі, моніторинг | Теґи: , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *